In company masterclass “mindset en gedrag”

Ons gedrag kent vele triggers. Bewuste en meer nog onbewuste. Van kernwaarden, oordelen en selectieve waarneming bijvoorbeeld tot en met gevoelens en verdrongen herinneringen. De grote verbinder van dit alles en daarmee ook de regisseur van gedrag is onze mindset. Een bonte verzameling van functies in ons brein die onderling verbonden zijn en altijd zin hebben om ons van dienst te zijn. Veel van ons gedrag noemen we routines, of we zeggen ‘zo ben ik nou eenmaal’. Maar achter deze gedragsstijlen zit een wereld die we met ons meedragen en die we eigenlijk niet goed kennen. En dat is op zijn zachtst gezegd, jammer. Je hoeft geen hersenwetenschapper te zijn om je mindset beter te leren kennen, ook niet om te begrijpen waarom bepaalde ‘denkroutines’ zijn ontstaan en waarom die van invloed zijn op hoe je je gedraagt. By the way, er zijn geen slechte of goede mindsets!

In deze in company masterclass van een dag ga je op een laagdrempelige en niet confronterende wijze op ontdekkingsreis in je eigen mindset en zal je meer begrijpen van je gedrag. Daarnaast biedt deze dag jou de mogelijkheid om je gedrag te veranderen als je dit zou willen in een richting die beter voor je werkt. Niet alleen prettig voor jezelf maar ook voor je collega’s. Hiermee is deze masterclass ook prima geschikt voor teamontwikkeling en voor het bespreekbaar maken van zaken die het team aangaan, zoals een open cultuur, eigenaarschap, transparante communicatie of het samen anticiperen op (nieuwe) maatschappelijke opgaven en wetgeving.

Inbrengen van een (collectieve) gedragsroutine

De masterclass begint met het inbrengen van een gedragsroutine die je tegen het licht wil houden en wellicht zelfs wil veranderen. Zo worden regelmatig de volgende routines ingebracht:

  • Niet voor jezelf opkomen en de lieve vrede bewaren;
  • Een ‘gesloten’ communicatiestijl als reflex onder (hoge) druk;
  • Het perfect willen doen en niet kunnen stoppen met werken;
  • Overgevoelig reageren en niet even rustig kunnen schakelen;
  • Snel oordelen over anderen in plaats van het tonen van oprechte interesse;

Uiteraard zijn er nog veel meer gedragsroutines die wij als mensen kunnen hebben en die in aanmerking komen voor wat aandacht of herstel. Het is ook mogelijk dat één van deze routines het team collectief in zijn greep houdt. Ook dat kan ingebracht worden. Wat dacht je van de gewoonte om afspraken met elkaar te maken en die niet na te komen. Of zelfsturing dat moeizaam van de grond komt omdat oude gewoontes zo diep in de samenwerking zit. Herkenbaar?

Programma in-company

In grote lijnen zit het dagprogramma van de in-company masterclass er als volgt uit:

  • Introductie, kennismaken en inbreng gedragsroutines;
  • Mindsets, welke functies en denkroutines bepalen je gedrag of het teamgedrag;
  • Mindset-scan, heb je (hebben jullie) meer van een op stabiliteit of van een op groei gerichte mindset;
  • Formuleren van een leerdoel voor (collectieve) gedragsverandering;
  • Veranderkracht en actie!
  • Evaluatie en afronding.

De training kent praktische theorie en een aantal interactieve werkvormen. Dit biedt alle mogelijkheden om vooral van elkaar te leren. Verder is er voldoende tijd om (werk)ervaringen uit te wisselen.

Investering

De investering is afhankelijk van het gewenste maatwerk en het aantal deelnemers. Alle deelnemers ontvangen naast een hand-out van de slides, het boek “Veranderkracht, veranderen door vooral jezelf te blijven” van auteur/trainer Hans Takács.

Trainer       

De masterclass wordt verzorgd door Hans Takács. Hans is veranderkundig adviseur, trainer en (team)coach. Hij zit ruim 20 jaar in dit mooie vak en studeerde Bestuurskunde en Veranderkunde. Meer over Hans. Verder is hij gecertificeerd coach en werkt hij volgens de Ethische Gedragscode van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Meer over coaching.

Meer informatie

Voor meer informatie over onder andere het programma of de behoefte aan maatwerk kunt u bellen met Hans Takács via 06 5110 5240 of mailen naar info@cjconsult.nl. Meer weten over onze overige trainingen? Klik hier.