Masterclass “mindset en gedrag”

Ons gedrag komt voort uit vele triggers en reflexen. Aanleidingen om iets wel te doen of juist niet. Bewuste en nog meer onbewuste impulsen. Het magazijn én de verbinder van dit alles en daarmee ook de regisseur van gedrag is onze mindset. Een bonte verzameling van onderling verbonden functies in ons brein die altijd zin hebben om ons van dienst te zijn. Noem het app’s. Veel van ons gedrag zijn routines of we zeggen ‘zo ben ik nou eenmaal’. Maar achter deze gedragsstijlen zit een ‘onderwaterwereld’ die we dagelijks met ons meedragen en die we eigenlijk niet goed (genoeg) kennen. En dat is op zijn zachtst gezegd, jammer. Want kennis hiervan kan je behoorlijk helpen en effectiever maken. Je hoeft geen hersenwetenschapper te zijn om je mindset wat beter te leren kennen en ook niet om te begrijpen waarom bepaalde ‘denkroutines’ zijn ontstaan en waarom die zo van invloed zijn op hoe je je gedraagt. Overigens: er zijn geen slechte of goede mindsets!

In deze unieke in company masterclass van een dag ga je op een laagdrempelige en niet confronterende wijze op ontdekkingsreis in je eigen mindset en zal je meer begrijpen van de diepere bronnen van je gedrag. Van persoonlijke kernwaarden, ingesleten (voor)oordelen en selectieve waarneming bijvoorbeeld tot en met de impact van vroegere gebeurtenissen, verdrongen herinneringen en emoties. Daarnaast biedt deze dag jou de mogelijkheid om je gedrag te veranderen als je dit zou willen in een richting die beter voor je werkt. Niet alleen prettig voor jezelf maar ook voor je collega’s. Hiermee is deze masterclass ook prima geschikt voor teamontwikkeling en voor het bespreekbaar maken van zaken die het hele team aangaan, zoals cultuurverandering, zelfsturing, gedeeld leiderschap, transparante communicatie of het samen anticiperen op complexe maatschappelijke opgaven en nieuwe (omgevings)wetgeving.

Inbrengen van een (collectieve) gedragsroutine

De masterclass begint met het inbrengen van een gedragsroutine die jij tegen het licht wil houden en wellicht zelfs wil veranderen. Zo worden regelmatig de volgende routines ingebracht:

 • Niet voor jezelf opkomen en de lieve vrede bewaren;
 • Altijd maar kritisch op jezelf en op anderen;
 • Dichtslaan in de communicatie onder (hoge) druk;
 • Het perfect willen doen en niet kunnen stoppen met werken;
 • Overgevoelig reageren en niet even rustig nadenken;
 • Snel oordelen over anderen in plaats van het tonen van interesse

Uiteraard zijn er nog vele gedragsroutines die wij mensen kunnen hebben en die in aanmerking komen voor wat aandacht of herstel. Het is ook mogelijk dat één van deze routines het team collectief in zijn greep houdt. Ook dat kan ingebracht worden. Wat dacht je van de gewoonte om afspraken met elkaar te maken en die half of niet na te komen. Herkenbaar?

Bewustzijnsontwikkeling leidt tot gedragsverandering

De masterclass is gebaseerd op de uitgangspunten van bewustzijnsontwikkeling. Hierbij nemen we een fundamentele duik onder water naar allerlei mentale drijfveren en reflexen. Ingewikkeld? Nee hoor, iedereen kan het. Het vereist enige kennis van je mindset (en die krijg je!), de wil tot zelfreflectie en verder nieuwsgierigheid om verder te kijken dan je neus lang is. Zweverig? Allesbehalve! Bewustzijnsontwikkeling is een bijzonder mooi (leer)proces waarbij mensen individueel of in teamverband heel concreet aan de slag gaan met de verborgen functies van hun (collectieve) mindset en de – vaak onbewuste – impact ervan op gedrag. Er zijn genoeg ‘haakjes’ in ons brein waar we naar op zoek kunnen gaan en die ons kunnen laten zien waarom we doen wat we doen. Het enige dat nodig is, is wat tijd en moed.

Het proces van bewustzijnsontwikkeling gaat in essentie over het stapsgewijs bewuster worden van je onbewuste kanten. In dit proces worden je verborgen talenten of juist je blokkerende radartjes zichtbaar en daar kan je mee aan de slag. Dit kan op individuele basis én ook in teamverband. Het is leerzaam en leuk om met elkaar allerlei collectieve routines tegen het licht te houden en te verklaren waar die vandaan komen en om ze om te buigen als ze niet handig of zelfs contraproductief zijn. In de kern gaat het bij dit leerproces om de volgende deelprocessen:

 • Op ontdekkingsreis in je mindset;
 • What’s in it for me?
 • Aan de slag met kleine stapjes;
 • Reflectie en borging.

Het proces besteedt aandacht aan ontwikkeling én borging. Beide onderdeel zijn even belangrijk. Verder gaat het leerproces over kleine stapjes en de acceptatie van ‘vallen en opstaan’. Een ander belangrijk uitgangspunt bij bewustzijnsontwikkeling is dat er gewerkt wordt op basis van positieve psychologie; niet de tekortkomingen van mensen staan centraal maar hun mogelijkheden en talenten.

Programma in-company

In grote lijnen zit het dagprogramma van de in-company masterclass er als volgt uit:

 • Introductie, kennismaken en inbreng gedragsroutines;
 • Mindsets, welke functies bepalen je gedrag (zie de tekening op de homepage);
 • Mindset-scan, heb je meer van een op stabiliteit of van een op groei gerichte mindset;
 • Proces van bewustzijnsontwikkeling;
 • Formuleren van een leerdoel voor gedragsverandering;
 • Veranderkracht en actie!
 • Evaluatie en afronding.

De training kent praktische theorie en een aantal interactieve werkvormen. Dit biedt alle mogelijkheden om vooral naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. Verder is er voldoende tijd voor iedereen om (werk)ervaringen uit te wisselen.

Investering

De investering is afhankelijk van de (collectieve) leerdoelen en het aantal deelnemers. Wij werken met groepen van 12-15 deelnemers. Iedereen ontvangt naast een hand-out van de slides, het boek “Veranderkracht, veranderen door vooral jezelf te blijven” van auteur/trainer Hans Takács.

Trainer 

De masterclass wordt verzorgd door Hans Takács. Hans is veranderkundig adviseur, trainer en (team)coach. Hij zit ruim 20 jaar in dit mooie vak en studeerde Bestuurskunde (VU) en Veranderkunde (SIOO). Verder is Hans gecertificeerd coach werkt volgens de Ethische Gedragscode van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches.

Meer informatie

Voor informatie of voor het maken van een geheel vrijblijvende afspraak voor de in company masterclass kunt u bellen met Hans Takács via 06 5110 5240 of gebruik maken van het contactformulier. Via het formulier kunt u ook de uitgebreide toelichting/brochure over bewustzijnsontwikkeling bestellen.